28 juli 2008

Tapas

Att äta tapas är inte bara en form av födointag i Spanien, utan en kulturell företeelse. Liksom man väljer att gå på teater eller se en film på bio kan man ägna sig åt att ”Tapear”, dvs. att i goda vänners sällskap gå från bar till bar medan man testar de delikata tapas som de olika barerna erbjuder och dricker en uppfriskande ”caña” (ett glas öl) eller ”clara” (öl med citronläsk eller ”Casera” som påminner om vår sockerdricka, fast utan socker ; )).

Ordet tapas kommer från det spanska verbet ”tapar” som betyder ”täcka över”. När barerna serverade ett glas vin eller en öl så serverades det till detta en liten tallrik med tilltugg, t.ex. oliver eller en ostbit. För att hålla flugorna borta täckte man över glaset med assietten och så var namnet fött. Dessa tapas var vanligtvis gratis, vilket de fortfarande är på visa ställen i t.ex. Granada. Ofta kan man fortfarande på de flesta ställen runt om i Spanien få oliver till drinken eller ”frutos secos” (olika sorters nötter) som brukar vara gratis.

Tapas är inte, som en del tror, en speciell maträtt utan kan vara många olika maträtter, ofta varierande beroende på region och årstid. Det speciella med en tapa är att den är liten, oftast endast en liten assiett. Vill man ha större omfång kan man ofta beställa halv portion - ”media ración” eller en hel portion - ”ración” av samma rätt. I Andalusien finns det fler tapasbarer än någonstans i Spanien, där man ofta hittar tapas som ”tortilla”, ”ensaladilla rusa”, ”espinacas con garbanzos”, ”gambas al pil-pil”, ”jamon serrano”, etc.

”Gazpacho Andaluz” är framförallt uppskattad under de långa heta somrarna. Den kan serveras i skål, men även ofta i glas med is i, så den ska vara riktigt härligt uppfriskande. För en mera krämig variant av den andalusiska gazpachon rekommenderas varmt ”Salmorejo Cordobes”.

”Pescaito frito” är något man inte får missa om man befinner sig längs Andausiens kuster. Pescaito frito betyder direkt översatt friterad småfisk, vilket är precis vad det är… det vill säga, ett antal olika varianter av friterad fisk. Har man svårt att välja kan man alltid satsa på ”fritura mixta” eller ”variada” som är en blandning av olika fisksorter. Men man kan också satsa på att beställa in sin alldeles egna favorit ”pescaito frito”, som t.ex. ”puntillitas”, ”boquerones” ,”calamares”, ”adobo”, etc.

1 kommentarer:

Anonym 29 juli 2008 kl. 14:59  

Trevlig läsning och bra info!