11 oktober 2008

Hösten är här!

Igår kväll och även nu på morgonen märker man verkligen att hösten har kommit med buller och brak. I Sevilla är det just nu full storm och de gigantiska keramikkrukorna på takterassen blir inte stående många minuter. Dörrarna skakar och jag bara väntar på att de ska flyga upp och fylla lägenheten med alla de löv som samlats i diverse hörnor.

Visst är det skrämmande och än har jag inte vågat mig ut : ) Vinden är en otrolig kraftkälla och det gäller att "hålla i hatten". Men samtidigt är det lite mysigt, kanske allra helst för en svensk som efter flera månaders solsken längtar efter lite ruggigare väder. Till detta bidrar naturligtvis att man vet att det alldeles alldeles snart är sol igen.

Det är i princip sol året runt i södra Spanien, med endast några få undantag. Detta innebär inte att man badar året runt, speciellt inte spanjorerna, men på dagarna kan det mycket väl stiga upp till 20-25 grader i januari månad. När solen sedan försvinner blir det naturligtvis kallare, men så länge man är ute är det inga problem. Fryser gör man mest i Spanien hemma, på kontoret, i skolan, etc. - med andra ord inne i byggnaderna. Men å andra sidan är ju detta något som man själv kan reglera med tätning, värmelement, tjocka tröjor, etc.

Summan av kardemumman dåman talar om Spanien och väder är trots allt att vi är otroligt lyckligt lottade : ) Så vad väntar du på?

/Malin

Read more...

08 oktober 2008

Att det är tyst betyder inte alltid att det inget händer!

Det har varit tyst på bloggen ett tag och egentligen ganska lågmält redan från dag 1. Anledningen till detta kanske ni undrar över.

Det beror framförallt på att det händer otroligt mycket med vår verksamhet och att vi dagligen skapar kontakter för att din eventuella Spanienvistelse ska bli ännu mer positiv.

Vi vill dock gärna berätta mer om vad vi kan erbjuda, liksom Spanien och det spanska språket och tycker det hade varit väldigt roligt att höra om just sådant som du skulle vilja läsa om. Skicka gärna ett mejl eller dela med dig av dina tankar i form av en kommentar direkt på bloggen.

Vi läser alla kommentarer och ska försöka beakta dem och skriva fler blogginlägg om smått och stort.

Read more...

29 juli 2008

Att kommunicera på spanska - ett medvetet val!

I bloggen Betraktelser från omvärlden hittade jag ett inlägg om språk. Det handlade denna gång om att man ofta föredrar att fortsätta prata det språk med en person som man först inledde på (någon gång i början av bekantskapen).

Det är inte första gången jag hör detta, och har till och med upplevt det själv, hur svårt det är att t.ex. byta från engelska till spanska när man väl har inlett en vänskap på engelska.

När jag läste min förberedelsekurs inför DELE-examen var det jag, en svensk tjej till och ett par amerikaner i min klass, varpå det ofta blev engelska på rasterna. Egentligen fanns det ingen naturlig förklaring för mig och den andra svenska tjejen, men att amerikanerna hade lätt att falla tillbaka på engelskan det kan man ju förstå.

Då man lär sig ett språk är ett av de bästa råden att så tidigt som möjligt börja praktisera detta språk, helst med spanjorer (om det nu är spanska det gäller). Det märks en otrolig skillnad på hur snabbt man lär sig ett språk - och inte minst därefter - hur man lär sig att använda lokala uttryck och hantera språket som spanjorerna.

Ta alla chanser du kan få att praktisera språket, på plats liksom efter kursens avslut. Läs, lyssna och öva så lär du dig bättre, fortare och dina kunskaper blir mer bestående.

/Malin

Read more...

28 juli 2008

Tapas

Att äta tapas är inte bara en form av födointag i Spanien, utan en kulturell företeelse. Liksom man väljer att gå på teater eller se en film på bio kan man ägna sig åt att ”Tapear”, dvs. att i goda vänners sällskap gå från bar till bar medan man testar de delikata tapas som de olika barerna erbjuder och dricker en uppfriskande ”caña” (ett glas öl) eller ”clara” (öl med citronläsk eller ”Casera” som påminner om vår sockerdricka, fast utan socker ; )).

Ordet tapas kommer från det spanska verbet ”tapar” som betyder ”täcka över”. När barerna serverade ett glas vin eller en öl så serverades det till detta en liten tallrik med tilltugg, t.ex. oliver eller en ostbit. För att hålla flugorna borta täckte man över glaset med assietten och så var namnet fött. Dessa tapas var vanligtvis gratis, vilket de fortfarande är på visa ställen i t.ex. Granada. Ofta kan man fortfarande på de flesta ställen runt om i Spanien få oliver till drinken eller ”frutos secos” (olika sorters nötter) som brukar vara gratis.

Tapas är inte, som en del tror, en speciell maträtt utan kan vara många olika maträtter, ofta varierande beroende på region och årstid. Det speciella med en tapa är att den är liten, oftast endast en liten assiett. Vill man ha större omfång kan man ofta beställa halv portion - ”media ración” eller en hel portion - ”ración” av samma rätt. I Andalusien finns det fler tapasbarer än någonstans i Spanien, där man ofta hittar tapas som ”tortilla”, ”ensaladilla rusa”, ”espinacas con garbanzos”, ”gambas al pil-pil”, ”jamon serrano”, etc.

”Gazpacho Andaluz” är framförallt uppskattad under de långa heta somrarna. Den kan serveras i skål, men även ofta i glas med is i, så den ska vara riktigt härligt uppfriskande. För en mera krämig variant av den andalusiska gazpachon rekommenderas varmt ”Salmorejo Cordobes”.

”Pescaito frito” är något man inte får missa om man befinner sig längs Andausiens kuster. Pescaito frito betyder direkt översatt friterad småfisk, vilket är precis vad det är… det vill säga, ett antal olika varianter av friterad fisk. Har man svårt att välja kan man alltid satsa på ”fritura mixta” eller ”variada” som är en blandning av olika fisksorter. Men man kan också satsa på att beställa in sin alldeles egna favorit ”pescaito frito”, som t.ex. ”puntillitas”, ”boquerones” ,”calamares”, ”adobo”, etc.

Read more...

Sevilla - stadsdelen Triana

En av mina absoluta favoriter i Sevilla är Triana; smala gränder med vackert utsmyckade hus och blomfyllda balkonger, små välbesökta tapasbarer, några av stadens populäraste kyrkor och Calle Betis, gatan längs med floden full av restauranger, terrasser och barer.









Triana är den del av staden där man som mest känner flamencos och tjurfäktningens rötter. Invid floden, där Triana börjar, finns statyer som representerar de båda kulturformerna.





Strax intill finns också de berömda keramikbutikerna.

Besöksvärda monument i Triana

  • Iglesia de Santa Ana
  • Convento de las Mínimas
  • Iglesia de San Jacinto
  • Convento de San Jacinto
  • resterna av Castillo de San Jorge
  • Calle Betis
  • Casa de los Mensaque
  • Casa de la Columnas
  • före detta Universidad de Mareantes
  • Puente Isabel II - populärt kallad Puente de Triana, etc.




Velá de Santa Ana är Trianas alldeles egna lilla feria, med casetas längs Calle Betis där man kan äta, dricka och danska sevillanas. Under denna lokala feria brukar det även bjudas på konserter och andra attraktioner runt om i Triana. La Velá de Santa Ana firas den 21-26 juli och avslutas med fyrverkeri (vilket jag kan intyga efter att mina fönster förra året skakade denna kväll). La Velá brukar dessutom infalla den varmaste veckan på året, eller i alla fall under de åren jag har varit där. Sommaren 2005 visade termometern på inte mindre än 52 grader. Puh!

Triana spelar en viktig roll under Semana Santa där två av de viktigaste kyrkorna (helgonen) är Esperanza de Triana (Madrugá - natten mellan skärtorsdag och långfredag) och El Cachorro (Viernes Santo - långfredag).

Read more...

25 juli 2008

Vacaciones!

Vi närmar oss augusti med stora steg och det märks på stränderna. I Spanien är de stora semestermånaderna juli och augusti och många spanjorer föredrar att resa inom det egna landet. Varför inte, när man har både klimatet och miljön för det? Längs Spaniens många kuster finns ett stort urval bra stränder och soltimmarna går man inte bet på. Dock måste man vara försiktigt under dagens varmaste timmar (något spanjorerna generellt är duktiga på då de gärna lämnar stranden under siestan - mellan 2 och 5).

Sommarmånaderna gör sig inte bara påminda vid kusten, även i staden märker man av det - genom att städerna fullkomligen töms på invånare under helgerna. Jag minns speciellt en augustiförmiddag förra året, när jag skulle gå hem till en kompis. Det var som att befinna sig i en dålig westernfilm, inte en levande människa på gatan. Det enda som saknades var filmmusiken...

Så vad gör man då i Sevilla under augusti? Man lever, som alltid, men håller sig inne mer under dagen och går ut senare på kvällarna. Många restauranger stänger under större delen av månaden, så de som håller öppet är ändå ganska fullsatta. Man kan också tillbringa dagarna längs shoppinggatorna, där de stora butikerna har luftkonditioneringen på högsta hastighet och den svala luften kyler ner gatstumpen utanför entrén. Ingen dum idé, men under siestan får man se till att hålla sig i rätt del av gatan, eftersom de mindre butikerna stänger. El Corte Inglés fungerar alltid.

Funderar du på att studera i Spanien under sommarmånaderna? Varför inte kombinera en månad i en stor stad med ett par månader vid kusten?

/Malin
Letras Language Solutions

Read more...

01 juli 2008

El Puerto de Santa María!

El Puerto de Santa María är en mysig liten stad vid utflödet av floden Guadalete i provinsen Cádiz. År 2005 registrerade staden 82 306 invånare, varav 49 924 bor i innerstaden. Denna siffra gäller troligen under vinterhalvåret, under sommarhalvåret förvandlas nämligen denna lilla stad till en semesteridyll, vars vackra stränder är mycket populära.

När man tröttnat på stranden, om man nu någonsin tröttnar på den, kan man flanera längs stadens små gränder, äta underbart god friterade fisk och skaldjur, njuta av vyn i Puerto Sherry eller varför inte ta ångbåten till Cádiz?


Restaurang "Blanca Paloma" i Puerto Sherry serverar italiensk mat i en underbar miljö, strax intill havet med utsikt över Puerto Sherrys strand och Cádiz hamn. Här kan man sitta hur länge som helst : )

El Puerto de Santa María har även underbara omgivningar. Förutom den långa "Costa de la Luz" så finns det pinjeskogar och annan växtrik omgivning dit man kan söka sig för en lugn stund i skuggan.

Sugen på att veta mer om El Puerto de Santa María? Håll du utkik efter kommande inlägg... och bilder.

Read more...

30 juni 2008

Hela Spaniens segerjubel!

Igår var en strålande kväll i Spanien och jag kan nästan garantera att det mellan 20.45 och 2 timmar framåt inte fanns en kotte ute på Spaniens gator, inte en enda bar som inte hade TV:n på högsta volym eller hem där TV:n stod på.

Spanjorerna älskar sin fotboll, vanligtvis uppdelade per region, stad, "barrio" men igår samlades alla spanjorer, baskier, kataloner, andalusier, etc. för att stödja det spanska landslaget i denna strålande final mot Tyskland.

¡España campeon! ¡Podemos! Utropen ekade över Sevillas gator!

Fernando Torres (eller "el niño" som han populärt kallas) satte det avgörande målet som tog Spanien till seger och europamästare... 1-0 var vad som krävdes! I 44 år har spanjorerna väntat på att bli europamästare igen och nu fick de sin chans.

"I den 33:e minuten kom 1–0 till Spanien. Speluppläggaren Xavi Hernandez slog en perfekt avvägd djupledsboll till Fernando Torres. Liverpoolanfallaren lurade Philipp Lahm och kom på något underligt sätt förbi den tyske vänsterbacken. Fri med Jens Lehmann chippade Torres bollen över målvakten. Det spanska jublet lyfte mot skyn. Ungefär 15 000 supportrar skrek för full hals. Fernando Torres körde tummen i munnen som målgest. En naturlig koppling till hans smeknamn El Nino – det lilla gossebarnet – som också är namnet på klimatfenomenet." Sydsvenskan

Matchens slut markerades med fyrverkeri, tutande bilar och jublande folkmassor ute på stadens gator. Sevillas centrum förvandlades till en festlokal utan dess like och för oss som bor i centrum höll det i sig till kl 4 på morgonen. Vilken fest! Och än är det inte över...

Idag kommer hjältarna hem till Spanien, landar på Madrids flygplats för en segerrunda, där de möter sina supporters som kommer dyrka dem likt grekiska gudar. Och det är de värda... dessa idrottsmän som har skänkt så mycket glädje till hela det spanska folket att till och med jag, som är så ointresserad av fotboll, anser att de bör hyllas... om och om igen.

Viva España!

Read more...

PODEMOS!


Källa: DN

Read more...

13 juni 2008

Fredagsbilden!


Denna vecka kommer fredagsbilden naturligtvis från Sevilla och floden som löper genom staden. En oas en varm sommardag, och varma sommardagar har vi många i Sevilla.

Read more...

Sevilla... olé!

Sevilla är Spaniens fjärde största stad och huvudstad i provinsen Andalusien. Kanske har staden gjort sig mest känd för "Semana Santa" (det traditionella påskfirandet), Expo-utställningen, "Feria de Abril", och så naturligtvis operan "Carmen", "Barberaren i Sevilla" och "Don Juan".

Sevillas centrum delas i två delar av, en av Spaniens längsta flode, Gualdalquivir. Det är i princip den enda navigerbara floden i Spanien och var tidigare en mycket betydande handelsväg. Idag kan man navigera från kusten (Sanlucar de Barrameda) till Sevilla, men tidigare kunde man navigera hela vägen till Córdoba. På ena sidan av floden finner man "el Casco Antiguo" dvs den gamla stadsdelen med det judiska kvarteret, katedralen, Los Reales Alcazares, shoppningstråk, tjurfäktningsarena, etc. och på den andra sidan den otroligt charmiga stadsdelen Triana.

För att ta sig över floden finns ett antal broar att välja på, jag räknade till sammanlagt åtta broar som sammanbinder de båda sidorna av Sevilla: Puente de San Telmo, Los Remedios, Puente V Centenario, Puente de Las Delicias, Puente de Isabel II (mer känd som Puente de Triana), Puente de la Barqueta, Puente del Alamillo och Puente Cristo de la Expiración som är en gångbro. Ofta hör man det sägas att Sevilla är som bäst just när man korsar floden. Kanske är det vattnet, det direkta solskenet eller den enorma vyn oavsett vilken sida du vänder dig mot...

Sevillas gator och torg pulserar av liv, inte minst fram emot kvällen när den stekande hettan har ersatts med ljumma vindar. I den gamla stadsdelen, "el casco antiguo", finns en del intressanta byggnader som har upptagits på världsarvslistan. Under morernas tid i Andalusien var Sevilla ett av högsätena, vilket man än idag kan se, inte minst på arkitekturen av La Giralda, Real Alcazares och många andra vackra byggnader runt om i staden.

I Sevilla upptäcker man dagligen nya detaljer och häpnas av hur vackert det är. Passa på att besöka Triana och promenera längs de många kullerstensgränderna, ta en drink på Calle Betis eller sök dig till de många barerna runt Alameda de Hercules och Alfalfa.

Vill du smaka spansk mat får du inte missa de många olika tapasrätterna som Sevilla kan erbjuda. Det sägs att staden kan ta åt sig äran för dessa rätter och har mer än tusen barer där urvalet av tapas är i det närmaste obegränsat. Ofta väljer spanjorerna, och besökare, att gå till flera olika barer på en och samma kväll. En tapas och "caña" (ett glas öl) på ett ställe och sedan vidare till nästa där man äter och dricker ännu mer. Så kan man tillbringa en hel kväll. Att äta tapas handlar således om så mycket mer än mat, det är en kulturell aktivitet, mycket uppskattad av alla.

Läs mer om Semana Santa och se bilder inne hos Sandbarnet genom att följa länkarna här och här.

Read more...

10 juni 2008

Ni utsåg Sevilla!

Under en tid nu har vi haft en omröstning om vilken som är just din favoritstad. I och för sig fick vi inte så många röster, men de 7 som kom in är inte att förkasta. Vinnaren av denna enkät blev... (trumvirvel)... Sevilla. Detta innebär att nästa inlägg, och det som inleder "stadsinläggen", blir om just denna lilla pärla. De andra städerna som fick alla en röst var; Cadiz, El Puerto de Santa Maria, Malaga och Madrid.

Sen har vi ju ett par fredagsbilder att ta igen. Ber om ursäkt för detta, men Experiencia har varit ute på resa utan möjlighet att uppdatera bloggen. Nu så är vi på plats igen och ska göra vårt bästa för att komma på nya trevliga Spanien-Sverige-inspirerande inlägg. Som vanligt är du hjärligt välkommen att mejla in dina önskemål på experiencia@letras.se

Hasta luego!

Read more...

30 maj 2008

Fredagsbilden!


En tur med häst och vagn, någon?
Som nu kanske har sett så är denna blogg relativt nystartad och ännu har den inte många inlägg.

Vår tanke är att vi ska skriva lite om Spanien, de olika städerna, språket, kulturen, skämtsamma beskrivningar, visa lite foton, etc. Helt enkelt visa lite mer av Spanien.

Som en del av detta projekt tänkte vi därför börja med Fredagsbild, där vi varje vecka visar en bild från Spanien med en längre eller kortare beskrivning.

Har du något speciellt önskemål? Mejla då oss på experiencia@letras.se

Read more...

21 maj 2008

Spanjorer!

”Spanjorer äter mer kött, frukt och grönsaker, men mindre bröd, potatis och spannmålsprodukter.” Redan här vill jag dock påpeka att jag aldrig har ätit så mycket bröd (vitt) och brödpinnar (picos) som i Spanien. I Sverige äter vi vanligtvis bröd till frukost, men i Spanien har de ju den välomtyckta och högst välkomna ”tostadan” på morgonen. Här serveras det sedan bröd och/eller picos till lunchen och middagen.

”I allmänhet dricker man mycket (alkohol får man då anta) och de flesta spanjorer missunnar sig ingenting när de sätter sig till bords och där kan man sitta länge.” Det stämmer att det är en helt annan attityd gentemot alkohol i Spanien, jämfört med Sverige. Här kan man mycket väl ta en eller ett par iskalla öl till lunchen. Många äldre män inleder också gärna dagen med något som hos oss skulle kunna klassas som snaps (i fråga om styrka i alla fall). Att ta en drink, ett glas vin, en öl är vanligt i Spanien, när som helst under dygnets 24 timmar (nästan), men helgfylleriet är ofta inte så tungt.

”Vad gäller sömnen, trots allt tal om siesta, sover spanjorerna mindre än de rekommenderade 8 timmarna per dygn, men de tillbringar mer tid i sängen.” Siestan intas ofta på soffan och det handlar inte om att sova en middag på 2 timmar utan snarare en halvtimmes vila (max). Långtifrån alla kan dock sova siesta pga. arbetstider, restider, avstånd, familj, etc.

”Medelspanjoren är vänlig, sympatisk, kamratlig, generös, tolerant, gästfri och solidarisk. Men kan också vara slarvig, oansvarig, kategorisk, kritisk, lögnaktig, misstänksam och avundsjuk.”

”Spanjorerna pratar mycket och högt. Det är hög ljudvolym i affärer, på restauranger, på barer där TV:n alltid står på.” För att beställa och även betala i en bar får man ta kraft från magen och hojta – Me cobras!

Barerna är alltid fulla, det är här spanjorerna träffar vänner och familj, i alla åldrar i en salig blandning (släkten är viktig för spanjorerna). Här pratas det livligt, i munnen på varandra men någon enstaka andningspaus. Att de hör vad den andre säger är förundransvärt och som ”icke spanjor” får man ingen syl i vädret då vi artigt väntar på att den andra ska ge oss ordet. Det händer ALDRIG i Spanien. I butikerna kan ofta en kund och expedit hamna i långa samtal (om inte expediten pratar i telefon med sin väninna vill säga). Håller man sig inte framme så går man där ifrån utan att ha köpt något.

”Släkten är viktig. En spansk familj har kontakt med mor- och farföräldrar, fastrar och farbröder, mostrar och morbrödar, kusiner, syskonbarn, ja hela tjocka släkten. I samtalen berättas ofta om vad som hänt något syskonbarn, en kusin eller moster. Behöver man hjälp finns det alltid någon som ställer upp.” Vem man vänder sig till som en invandrare i utkanten av samhället vet jag ännu inte. De tjänster man betalar för, typ olika former av hantverk, tar alltid mycket längre tid än man hade räknat med och allting blir alltid fel första gången.

För att få ett bra jobb i Spanien är kontakterna A och O. Detsamma gäller för möjligheterna att få ett bra boende och egentligen det mesta. Jobb, boende, etc. finns men för att komma till grädden av moset måste man känna någon som har en ”tio” vars ”prima”… Det kan därför vara svårt för en nyinvandrad svensk innan man har hittat någon som känner någon som är släkt med någon, vars granne jobbade med en som har en lägenhet som man kan hyra.

Spanjorer planerar mindre än svenskar och skulle de ha planerat in en träff så kommer de ofta för sent eller kanske inte alls. De menar absolut inget illa med det, de hade de bästa avsikter när träffen anordnades, men sen kom det något emellan. Regn kanske (för regnar det kan man INTE gå ut) eller kanske bara trötthet, någon i familjen som behövde hjälp eller så hamnade de i ett samtal med grannfrun. Och när de tar avsked och säger – ¡Hasta luego! (Vi ses sen) eller – ¡Te llamaré! (Jag ringer dig i futurum) så betyder det inte att ni ska ses sen eller att han eller hon verkligen tänker ringa. Det är bara en artighetsfras.

”När en spanjor försöker bjuda någon, får han säkert upprepa sin inbjudan flera gånger. Med all säkerhet svarar den tillfrågade först ”nej tack”. Det betyder inte, att denna inte vill komma utan förväntar sig, att den första ska upprepa sitt erbjudande för att vara säker på att inbjudan är verklig och uppriktigt menad.Om inbjudningen inte upprepas är det tecken på att orden bara var en formell artighet.” Som svensk kan man undra både en och två gånger vad alla dessa tomma ord ska vara bra till, men det är kultur…

”Många spanjorer identifierar sig med det fotbollslag de håller på. En viktig match kan lamslå en hel stad.” Att byta lag går inte, det är lika otänkbart som för en engelsk huligan, oavsett hur dåligt laget har spelat de senaste 10 åren. Det är fotboll på TV minst tre dagar i veckan, under söndagen upp mot tre matcher på en och samma dag och det finns ett antal tidningar som kommer ut varje dag som nästan endast handlar om fotboll.

”En annan nationalsport som spanjorer gärna ägnar sig åt, är att tränga sig före i köer.” Detta kan jag inte hålla med om. I Spanien är faktiskt merparten mycket duktigare på att köa än svenskar, om nu detta är möjligt. För en svensk upplevs det nog dock inte som om det finns ett kösystem, spanjorerna står nämligen inte nödvändigt på rad utan sprider ut sig runt omkring i lokalen. Det enda sättet att ta reda på vart i ”ledet” man hör hemma är således att skrika ut över folkmassan när man träder in på banken, försäkringsbolaget, läkaren eller var det nu må vara. Det finns dock ett undantag… spanjorskor 60+ som alltid bara har tre saker och därför alltid anser sig ha rätt att gå före i kön. Inte när denna svenskan står i kö : o

Det finns naturligtvis också regionala skillnader som påverkar hur spanjorer blir. ”En person i Andalusien är oftast humoristisk, generös och spontan med en benägenhet att förbättra verkligheten.” Vanligtvis anses de också vara latare och jobba sämre i Andalusien och festar mer. ”Folket i Katalonien har rykte om sig att vara snåla, överlägsna, affärssinnade och deras humor påminner om engelsk. I Kastilien lär människorna var stolta, högdragna, sparsamma och gillar dubbelbottnade skämt.”

Citaten i texten kommer från Svenska Magasinet

Read more...

20 maj 2008

You know you lived in Spain when...

Denna lista hittade vi inne hos Thérèse, Betraktelser från omvärlden

1) You think adding lemonade, fanta or even coke to red wine is a good idea.

2) You can't get over how early bars & clubs shut back home - surely they're shutting just as you should be going out?

3) You aren't just surprised that the plumber/decorator has turned up on time, you're surprised he turned up at all.

4) You've been part of a botellon.

5) You think it's fine to comment on everyone's appearance. And to openly stare at strangers.

6) Not giving every new acquaintance dos besos seems so rude.

7) You're shocked by people getting their legs out at the first hint of sun - surely they should wait until at least late June?

8) On msn you sometimes type 'jajaja' instead of 'hahaha'

9) You think that aceite de oliva is a vital part of every meal. And don't understand how anyone could think olive oil on toast is weird.

10) You're amazed when TV ad breaks last less than half an hour, especially right before the end of films.

11) You forget to say please when asking for things - you implied it in your tone of voice, right?

12) You love the phenomenon of giving 'toques' - but hate explaining it in English

14) You don't see sunflower seeds as a healthy snack - they're just what all the cool kids eat.

15) You know what a pijo is and how to spot one.

16) Every sentence you speak contains at least one of these words: 'bueno,' 'coño,' 'vale,' 'venga,' 'pues nada'...

17) You know what a 'resaca' is.

18) You know how to eat boquerones.

19) A bull's head on the wall of a bar isn't a talking point for you, it's just a part of the decor.

20) You eat lunch after 2pm & would never even think of having your evening meal before 9.

21) You know that after 2pm there's no point in going shopping, you might as well just have a siesta until 5 when the shops re-open.

22) If anyone insults your mother, they better watch out...

23) You know how to change a bombona. And if you don't, you were either lazy or lucky enough to live somewhere nice.

24) It's not rude to answer the intercom to your flat by asking 'Quien?'

25) You don't accept beer that's anything less than ice-cold.

26) You know Bimbo isn't a slutty woman, it's a make of 'pan de molde' (which, incidentally, isn't mouldy)

27) The sound of mopeds in the background is the soundtrack to your life.

28) You know that the mullet didn't just happen in the 80s. It is alive and well in Spain.

29) You know the difference between cojones and cajones, tener calor and estar caliente, bacalao and bakalao, pollo and polla, estar hecho polvo and echar un polvo...and maybe you learned the differences the hard way!

30) On some Sunday mornings you sometimes have breakfast before going to bed, not after you get up.

31) You don't see anything wrong with having a couple of beers before lunch if you feel like it.

32) Floors in certain bars are an ideal dumping ground for your colillas, servilletas etc. Why use a bin?!

33) You see clapping as an art form, not just a way to express approval.

34) You know ensaladilla rusa has nothing to do with Russia.

35) When you burst out laughing every time you see a Mitsubishi Pajero

36) You have friends named Jesus, Jose Maria, Maria Jose, Angel, maybe even Inmaculada Concepcion...

37) You know that 'ahora' doesn't really mean now. Hasta ahora, ahora vuelvo...etc

38)When you make arrangements to meet friends at 3, the first person turns up at 3.15...if you're lucky!

39) Central heating is most definitely a foreign concept. In winter, you just huddle around the heater under the table & pull the blanket up over your knees...and sleep with about 5 blankets on your bed!

40) When you laugh, you don't laugh your head off - te partas de risa.

41) Aceite de oliva is 'muy sano', of course. So you help yourself to a bit more.

42)When women think that clear bra straps are in fact invisible.

43) When it's totally normal for every kitchen to have a deep-fat fryer but no kettle.

44) Te cagas en la leche....

45) To avoid that cheap Eristoff vodka you have to ask for 'un esmirnoff'

46) When you know what a guiri is / have been called one

47) When you add 'super' in front of any adjective for emphasis

48) Blonde girls actually start to think their name is 'rubia'

49) When you accept that paying with a 50 euro note is going to get you a dirty look if you're buying something that costs less than 40 euros

50) If something is great, it's 'de puta madre'

51) You can eat up to 5 times a day - first breakfast, 2nd breakfast around 11.30, almuerzo, merienda, cena

52) You know the jingle for Los Cuarenta Principales...

53) If you see someone wearing a T-shirt with something written on it in English, you can almost guarantee it won't make sense.

54) When you go into a bank/bakery etc, it's standard practice to ask 'Quien es la ultima?'

55) Who needs a dryer when you have a washing line outside the window of your apartment?

56) You know what 'marcha' and 'juerga' are.

57) You are more likely to call your friends tio/a, nena, chaval, macho or even tronco than their real name.

58) Love it or hate it, you can't escape reggaeton.

59) You answer the phone by saying 'Yes', (well, or 'Tell me') and when identifying yourself you say 'I'm...' not 'It's...'. But when you try those tactics back home, everyone thinks you're mad or rude!

60) You carry on buying UHT milk when you get back home and your friends think this is disgusting but you can't understand their point of view.

61) Jamon, jamon y mas jamon....

62) If you eat a lot of something, you're not going to 'turn into' it, you're going to 'get the face of it,' e.g 'te vas a poner cara de chocolate.' Somehow a lot more amusing!

63) Drinking coffee out of a glass is entirely normal.

64) 'Son las nueve, las ocho en Canarias' is how you are used to hearing radio DJs announce the time

65) You've been to your local town's feria/fiesta/semana santa

Hmmm... vad hände med 13?

Read more...

23 april 2008

El dia del Libro - Bokens dag!

Eftersom man idag firar "El dia del Libro" dvs. Bokens dag så tänkte vi passa på att nämna några kända spanska författare.

MIGUEL CERVANTES
Gjorde sig känd som en av de största romanförfattarna och Spaniens nationalskald genom tiderna med verket "Don Quijote" (Don Quijote de La Mancha).

Följande beskrivning av denna roman finner man på Wikipedia:
"Romanen är uppkallad efter sin huvudperson, en fattig adelsman som förläser sig på riddarromaner och därför drar ut i världen för att upprätthålla romanernas ideal. Han reser på sin häst Rosinante, med sin väpnare, bonden Sancho Panza med målet att vinna kärleken av sin älskade Dulcinea (från spanska ordet för "söt"). Dulcinea är det namn Don Quijote inbillat sig att hon bär; hennes riktiga namn är Aldonza. Detta är en ordvits; ett gammalt spanskt talesätt lyder "Har vi ingen annan så tar vi väl Aldonza", vilket skämtsamt antyder att hon blir vald till hjärtas dam för att ingen annan finns att få. Vanligtvis brukar Don Quijote skildras som lång och smal, medan Sancho Panza är kort och tjock. Under romanens gång visar sig Sancho Panza vara den förnuftige av de två."

CAMILO JOSÉ CELA
Skrev år 1942 "La familia de Pascual Duarte", vilken bröt den censur som diktaturen hade påtvingat under en lång tid. Denna debutroman samt "La colmena" (Bikupan, 1951) markerar inledningen till den samhällskritiska roman som växte fram i Spanien på 1950-talet. Nobelpristagare i litteratur.

LUIS CERNUDA
Spansk poet, född i Sevilla och tillhörde "Generación de 27". Under det spanska inbördeskriget flydde han dock Spanien och återvände aldrig.

FEDERICO GARCÍA LORCA
En mångsidig författare och dramatiker med ett tydligt politiskt engagemang. Mördades i början av det spanska inbördeskriget av Francosidan.

Read more...

18 april 2008

Det spanska språket!

  • Spanska är det tredje största språket i världen. Det talas av 400 miljoner över hela världen (40 miljoner bara i USA).
  • Spanjorerna kallar sitt språk español (spanska) för att skilja det från andra nationalspråk som franska och engelska, men kallar det castellano (kastilianska) för att skilja det från andra regionala språk i Spanien som galiciska, baskiska och katalanska.
  • Spanskan utvecklades ur vulgärlatinet under inflytande av baskiska och arabiska i de norra delarna av den Iberiska halvön.
  • Språket anlände till den amerikanska kontinenten och Filippinerna under den spanska koloniseringen med start i början av 1500-talet.
  • Det finns många viktiga dialektala skillnader i de olika regionerna i Spanien och Latinamerika. Många lingvister hävdar att de flesta av de spanska varianter som talas i Latinamerika kommer av den spanska som talas i sydvästra Spanien, främst i Andalusien, Extremadura och på Kanarieöarna.
  • I Spanien anses ofta den nordkastilianska dialekten vara mall för standarduttalet även om dess svaga användande av pronomen (laísmo) i allmänhet ogillas.
  • Spanskans ordförråd är till 89 % identiskt med portugisiskans, till 82 % med italienskans och 75 % med franskans.

Denna information är ett urval av den information som går att finna på Wikipedia.

Read more...