07 december 2009

Jul utomlands

Att fira jul utomlands eller inte, det är det som är frågan... eller!?

Så här inför julen är det återkommande frågan här vem som ska "hem" till Sverige och vem som ska fira jul i Spanien. Merparten åker till Sverige, mest på grund av familj som de inte har träffat på ett tag, men det finns också de som väljer att fira jul här. Sen finns det en del som väljer det bästa av två världar, julafton i Sverige och Reyes i Spanien (gottegrisarna med andra ord).

Själv åker jag hem till Malmö, vilket just idag känns lite trist men om en vecka kommer att kännas underbart. Anledningen till att behovet idag är mindre är att vi har en eftermiddag/kväll med julpyssel framför oss. Julmys med svenskgänget, pyssel, glögg, pepparkakor, etc. Precis som hemma, fast lite mer. Många av oss känner nog detta behov av "likasinnade" inte minst vid högtiderna (jul, midsommar, etc.)

Är julen viktig för dig? Känner du ett behov att göra som du alltid har gjort eller skulle du kunna tänka dig att fira jul på något annat ställe/annorlunda sätt?

Read more...

30 november 2009

En vecka i El Puerto de Santa María

"El Puerto de Santa María är en stad som ligger vid utflödet av floden Guadalete, i Provinsen Cádiz, Spanien. Folkmängden i staden år 2005 var 82 306 invånare, varav 49 924 bor i innerstaden. Dess yta är 159 km² vilket ger 517,6 invånare per kvadratkilometer. Koordinaterna är 36º 36' N, 6º 13' V. Staden är belägen 6 m över havet och 21 km från provinsens huvudstad, Cádiz."

Källa: Wikipedia

I Spanien är El Puerto de Santa María troligen mest känd som staden där Columbus planerade sin Amerikaresa, och såklart stränderna - den 15 km långa kusten där man kan bada mellan mars och november, eller möjligen för sina palats, El Puerto kallas även ”staden med de 100 palatsen”.

Efter ett kort tag i El Puerto börjar man sedan på allvar uppleva dess charm, de smala gatorna, vitkalkade hus blandat med färgglada inslag, alla små barer med goda tapas, utelivet och inte minst de varma välkomnande El Puerto-borna (El Puerto de Santa María kallas i dagligt tal kort och gott El Puerto).

Ute i svängen är det inte heller ovanligt att höra engelska på gatorna. Inte alls långt ifrån El Puertos centrum ligger den amerikanska basen (i Rota) och den internationella influensen känns i staden.

Under en vecka tog vi oss ut på El Puertos gator med kameran i sällskap, för att ge er tips och idéer på vad man kan hitta på i El Puerto.

En vecka i El Puerto de Santa María

Måndag – ”Los Toruños”
Los Toruños är en halvö som utgör den sista sträckan mellan mynningarna av Guadalete och San Pedro. Detta är den bäst bevarade naturliga formationen i Cadizbukten. Här finner man 90 olika fågelsorter, bland dessa, fiskgjuse, skedstork, häger, flamingo och större strandpipare. Utöver detta finns en mängd olika växter, våtmarker och sex kilometer orörd strand.

För att ta sig runt naturparken kan man hyra cykel eller ta tillfället i akt och hoppa på en guidad tur med turisttåget. Man kan även ta med egen cykel.



Tisdag – El mercadillo ”Los Gitanos”
Tisdag är marknadsdag i El Puerto, då stadens invånare (framförallt kanske hemmafruar och ungdomar) styr färden mot marknaden vid stranden La Puntilla. Marknaden kallas vanligen ”Los Gitanos” (fritt översatt: zigenarna). Här hittar man en härlig blandning av kläder, tyger, skor, nagellack, oliver och allt annat smått och gott som man kan tänkas behöva (eller på plats blir varse om att man bara ”måste” ha). Marknaden håller öppet från morgontimmarna fram till lunch (vid 2) och vi skulle rekommendera att satsa på morgontimmarna då det ofta blir väldigt folktätt de sista timmarna.


Onsdag – SPA
Mitt i veckan kan det vara skönt med lite extra avslappning och välmående. Utmed kusten finns en av El Puertos SPA-anläggningar ”Los Jándalos, Vista Hermosa”. Kombinationen av kallt och varmt, pool och sauna, stengångar för fotmassage, dusch med apelsinolja, etc. får varje muskel i kroppen att slappna av och lämnar huden len.

För priser och övrig information besök webbsidan direkt.

Torsdag – kultur
Oavsett om man sedan innan känner till Rafael Albertin eller ej rekommenderar vi ett besök på det nuvarande museet, i samma hus som Rafael föddes ”La fundación de Rafael Alberti”.


"Rafael Albert född 16 december 1902 i EL Puerto de Santa Maria, död 28 oktober i Madrid, var en spansk författare och dramatiker. Alberti reste 1917 till Madrid där han kom att ansluta sig till den surrealistiska 1927-generationen. Han deltog i kampen mot Miguel Primo de Riveras diktatur vilket gjorde honom till kommunist och republikan. Efter inbördeskriget gick han i exil som han tillbringade i Buenos Aires och i Rom. Alberti började som målare men övergick till lyriken där han debuterade med Marinero en tierra 1925. (Utgivet på svenska: ”Nejlikans förvandlingar” 1977, ”Du som är ljuset” 1986 och ”Om änglarna” 1989.)"

Källa: Wikipedia

I alls långt från Rafael Albertis barndomshem ligger ”Bodega Las 7 Esquinas” med sin underbara patio (innergård) där det passar utmärkt att avnjuta en god tapas med ett mustigt glas vin eller en kall öl/läsk.


Fredag – ”Mercado Municipal de Abastos” & flamenco
Passa på att ta en runda i saluhallen ”Mercado Municipal de Abastos” och handla hem färsk frukt, saftiga köttbitar eller nyfångad fisk inför helgens måltider.


För att få den där riktiga ”torgkänslan” rekommenderar vi att även det lilla blomtorget i närheten av ”Iglesa Mayor”. Varför inte fylla hemmet med doften av blommor.


Mot kvällen vaknar El Puerto till liv på riktigt. El Puerto är känt i regionen för sitt uteliv och ofta kommer folk från de närliggande städerna, såsom San Fernando och Jerez de la Frontera för att gå från bar till bar längs El Puerto två bartäta gator. Här finns uteliv för alla, oavsett ålder - allt från discodunk till flamenco, blandat med många trevliga tapasställen och uteserveringar.

På Tertulia Flamenca Tomás ”El Nitri” kan man de flesta fredagarna uppleva live flamenco. (Tomás Nitri var artistnamnen på Tomas Vargas Suarez, en flamencosångare som föddes i El Puerto på 1850.)

Lördag – Ladda med churros & chocolate inför stadsturen
Vad kan väl vara en bättre början på lördagen är ”churros & chocolate” (eller kaffe för den som så önskar)!? Intill ”El Mercado Municipal de Abastos” finns en liten kiosk, inte mycket större än ett hål i väggen, där man har serverat churros i över 50 år.


Efter frukosten passar det utmärkt att uppleva en del av El Puertos historia och monument. Under större delen av året (augusti-juni) arrangerar turistbyrån en rutt på cirka två timmar som utgår från turistbyrån (C/Luna 22) kl 11.00. I rutten ingår de mest betydande monumenten i El Puerto, t.ex. Iglesia Mayor Prioral och Castillo de San Marcos.


Söndag – playa och bio
Söndagarna tillbringas oftast under sommaren på stranden, där spanjorerna gärna ”slår tält” för dagen. Att studera en spansk storfamilj när de anländer till stranden är en upplevelse. Här handlar det inte endast om ett par handdukar och en parasoll, utan ofta flera parasoller, vindskydd, bord, kylväskor, stolar, etc. I Sverige hade det inte varit mycket mening med det, då det ofta inte är varmt länge nog för att det ska vara värt allt släpande, men här är det inte ovanligt att stranden är full av badgäster fram till klockan tio på kvällen.



Under höst-vinter-vår när det är mindre trevligt att ligga att huttra av köld på stranden efter mörkrets intrång visas det inne i centrum ”Versión Original”, dvs. bio på originalspråk med spansk text. Platsen är Colegio San Luis, inte alls långt från Plaza de Toros. Här finns också information om de filmer som visas, liksom i El Bolentín. Utöver film finner man här information om utställningar, teater, kurser, etc. i Cadizbukten.

Read more...

23 november 2009

En vecka i El Puerto de Santa María

Strax innan sommarens heta kvällar byttes mot de något svalare inledde vi ett projekt för bloggen "En vecka i El Puerto de Santa María". Tanken med detta bildreportage är att ge läsare, studenter och besökare tips på en aktivitet veckans sju dagar.

Sagt och gjort, vi gav oss ut på stan och fotograferade och inom kort kommer ni att få se resultatet.

Read more...

22 september 2009

Vi håller just nu på att uppdatera denna blogg!

Välkommen tillbaka inom kort.


/Experiencia

Read more...

06 juli 2009

Oj så fel det kan bli...

Det kan, som bekant, bli en del fel när man försöker uttrycka sig på ett annat språk än ens modersmål. Alldeles nyligen var detta något vi på kontoret fick känna av.

I fredags var det sista dagen för vår praktikant och han ville antagligen vara extra trevlig och säga hejdå till en del personer som han har haft kontakt med via mejl.

Detta blev vi varse om idag, då vi också fick en kopia av ett mejl som han hade skickat ut.

"By the way, I am firing you, because today is my last day at work. Happy to meet you (even if only by email)."

Jo tack, det är ett annorlunda sätt att säga hejdå ; )

Efter lite klurande förstod vi hur han fick ihop detta mejl. På spanska är det nämligen samma verb (despedir) för att säga hejdå till någon (me despido) eller avskeda någon (te despido).

Nu återstår det endast att förklara det för personen som fick mejlet...

Read more...

15 juni 2009

Sommaren är här...

med buller och bång... eller snarare sol och hetta.

I fredags kom värmen som ett brev på posten (är det inte så man brukar säga). Jag satt i bilden på väg till Málaga på morgonen och när jag öppnade dörren slog värmen emot mig.

Och hetare blev det!

I lördags brände jag mig nästan på badrumsväggen - då kan man säga att sommaren har kommit : )

Stundtals är hettan kvävande, men med playan på bara 5 minuters avstånd är det inga stora problem. Majoriteten av El Puertos befolkning bor där mer eller mindre nu, med fötterna i vattnet och näsan mot solen.

Snart ser vi alla ut som små pepparkaksgummor och -gubbar ; )

Read more...